Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

14/2/2016 Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας από την Παγκρητια ένωση πολιτιστικών συλλογών. Ο Πολιτιστικός σύλλογος Αχεντρια ο "Αγιος Νικήτας" πήρε μέρος με το παραδοσιακό φαγητό πατάτες με ξινοχοντρο με τις μαγειρισσες Ελένη και Δέσποινα Μαυρομανωλακη.Τις ευχαριστούμε πολύ που χάρη στην τεχνική τους πήραμε μία ΧΡΥΣΗ ΔΙΆΚΡΙΣΗ. Αν και είναι η πρώτη φορά που πήραμε μέρος σε τέτοιο διαγωνισμό. ................................................................φώτο Φιλιππακης Δημήτρης
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΕΝΤΡΙΑ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ»
Ο Αχεντριάς ήταν και είναι ένα καθαρά κτηνοτροφικό χωριό . Γνωστά από παλιά ήταν τα γαλακτοκομικά του προϊόντα και ιδιαίτερα το «ΑΧΕΝΤΡΙΑΝΟ ΤΥΡΙ».
Σαν κτηνοτροφικό χωριό λοιπόν , η βάση της διατροφής ήταν τα τυροκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα ο ξινόχοντρος τον οποίο χρησιμοποιούσαν σε πολλά φαγητά .Τον έψηναν βραστό, είτε σκέτο , είτε με κρέας και τον έβαζαν σε διάφορα φαγητά , ιδιαίτερα στα λαδερά ( μελιτζάνες ,φασόλια , κολοκύθια ) στα γεμιστά , στο πιλάφι κ.α.
Ένα τέτοιο φαγητό σας παρουσιάζουμε παρακάτω :
« πατάτες γιαχνί με ξινόχοντρο»
Πρόκειται για ένα εύκολο , γρήγορο , υγιεινό και πολύ νόστιμο φαγητό .
Η βάση της διατροφής πάντοτε στο χωριό μας                                                                                            ήταν γαλακτοκομικά με γάλα των οζών μας
Πατάτες με ξινόχοντρο λάδι και κρομμυδάκι                                                                                               στο τακα – τακα έτοιμο τόχαμε το γιαχνάκι
Ακολουθεί η συνταγή
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΕΝΤΡΙΑ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ»
«ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟ»
ΥΛΙΚΑ:
1 κρεμμυδάκι ξερό
1,5 κιλό πατάτες κομμένες σε κύβους
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι
100 γρ. ξερό ξινόχοντρο
λίγο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι να τσιγαριστεί. Κόβουμε και τις πατάτες και τις προσθέτουμε. Όταν σωταριστούν λίγο (χωρίς να καεί το κρεμμύδι), προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και αφήνουμε να βράσει προσθέτοντας λίγο νερό. Στο τέλος προσθέτουμε τον ξινόχοντρο, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά.


 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου